خانه| پيام

سبد سفارشات شما


نام کالا قيمت تعداد حذف

باید ها و نبایدها درباره آب بندی ماشین صفر


 
قيمت 0ريال

باید ها و نبایدها درباره آب بندی ماشین صفر
باید ها و نبایدها درباره آب بندی ماشین صفر

از جمله مهمترین توصیه ها که بعضی از آنها نه تنها برای آب بندی خودروی صفر کیلومتر، بلکه تا سالها برای افزایش کارایی و طول عمر قطعات مفید خواهند بود، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

آب بندی موتور خودرو

شاید خودرو جدید شما بسیار پر سرعت باشد، اما فشردن پدال گاز و رساندن موتور به آخرین حد قدرتش جز در موارد اضطرار، به هیچ وجه ایده خوبی نیست ضمناً از آنجاییکه در دوره آب بندی، موتور خودرو باید سرعت های مختلفی را تجربه کند، بهتر است از قابلیت کروز کنترل که سبب می شود موتور در یک دور تقریباً ثابت کار کند استفاده نشود همچنین از طی مسیرهای کوتاه نیز اجتناب کنید، چراکه در این دوره موتور باید به دمای مناسب رسیده و مدتی در این دما کار کند که با سفرهای کوتاه این امر تحقق نخواهد یافت.

جهت دریافت راهنمای تشخیص اصالت قطعات خودرو کلیک کنید.

قطعات متحرک موتور

در گذشته به دلیل آنکه جنس بلبرینگ و میل لنگ ها از درجه کیفی مناسبی برخوردار نبودند، در دوره آب بندی، فشار بیش از حد به موتور باعث تغییر شکل یا در بعضی موارد سبب ترک خوردن این قطعات می شد. همچنین روغن موتور ها نیز به خوبی امروز نبودند، هرچند موتورهای پیشرفته امروزی هم در طراحی اختلاف چندانی با نسل های گذشته ندارند، اما در استحکام و تحمل فشار بسیار پیشرفت کرده اند و تغییر شکل پذیری قطعات به حداقل رسیده است.

جهت آشنایی و دریافت راهنمای خرید واترپمپ آوانته بر روی لینک کلیک کنید.

روغن موتور

اگر سلامت موتور خودرو برایتان مهم است ترجیحاً بعد از حدود 100 کیلومتر کارکرد اولیه خودروی صفر کیلومتر، و بعد تر پس از طی حدود 1000 کیلومتر روغن موتور را تعویض کنید. این روغن مملو از براده های ریز فلزات و ذرات بسیار کوچکی است که به دلیل ساییده شدن قطعات متحرک موتور، وارد جریان روان کننده می شوند و توسط پمپ روغن به طور پیوسته داخل موتور در حال چرخش می باشند و پس از گذشت زمان به نوعی لجن تبدیل شده که می تواند در قسمتهای مختلف موتور رسوب کرده و بعد از مدتی باعث دردسرهای بزرگ شوند.

بیشتر بخوانید... خرید خنک کننده روغن موتور

سیستم ترمز

سیستم ترمز خودروهای صفر کیلومتر مانند لنت ها و دیسک ها در حقیقت نیازی به آب بندی ندارند. بر روی سطوح آنها یک لایه محافظ نازک قرار گرفته است که پس از طی چند کیلومتر اولیه از بین رفته و ترمزها حالت مطلوب به خود می گیرند، با این حال بهتر است تا 1000 کیلومتر اول، با ترمزهای ناگهانی و شدید در سرعت های بالا، به سیستم ترمز خودرو فشار نیاورید.

ظاهر خودرو

استفاده از مواد براق کننده بر روی سطوح داخل اتاق خودرو باعث می شود لایه نازک محافظ پلاستیکی که بر روی این سطوح کشیده شده است به مرور زمان از بین برود و سطوح در معرض ترک خوردگی قرار بگیرند.

جهت خرید قطعات اصلی هیوندای و کیا اینجا کلیک کنید.

رفرنس: www.star.parts

پشتیبانی توسط بيزنا | طراحی قالب توسط مهدی نت